А вие избрахте ли коледно дръвче?

Вече е лесно набавянето на коледни елхички – отиваш до магазина за дръвчета и си избираш някое. Възможностите са много – от размера на дръвчето до това от какъв материал да е. Да, материал. Сега продавачите предлагат всякакви видове елхички. Но най-трудният избор е дали тя да бъде истинска или изкуствена. Всяка една от двете възможности си има плюсове и недостатъци.

Истинските дръвчета определено носят със себе си в къщите на хората истинска душевна топлина. Специфичният мирис на елхата изпълва дома с празнични емоции и е предпоставка за 100% коледно настроение. Но пък ако всяко едно празнуващо семейство закупи истинска елха това няма ли да повлияе лошо на природата. Лоши ли сме, ако предпочитаме да се наслаждаваме на „живо“ дръвче вкъщи за коледните празници? Отделно едно такова дръвче издържа само един сезон, което означава, че всяка година трябва да се купува ново, респективно и да се изрязват нови и нови дръвчета.

Има и друга алтернатива – изкуствено дръвче. Те се произвеждат от синтетични материали. Това ги прави почти вечни и може да ги използвате години наред.  Привидно и от далеч изглежда като истинско, но само привидно. Няма го аромата на елхата. Спорен е и въпросът, доколко са природо съобразни, щом се изработват от синтетични материали.

Но може би най-добрият вариант е истинска елхичка в саксия. Така дръвчето остава живо, изпълва дома с приятни аромати, обстановката е наистина коледна, традицията е спазена. Цената им е прилична, а това е и начинът да демонстрираме съпричастност към природата. Няколко години подред ще можете да се радвате на живота в къщата който носи дръвчето, а когато стане прекалено голямо за вашия дом го засадете в двора или около блока.

Излишно е да споменаваме, че засаждането на дърво е начинът да съхраним природата и чистия въздух за следващите поколения. Така ще си имате собствено коледно дръвче, което самите вие сте посадили. А чувството е много вдъхновяващо и ще топли сърцата ви през студените зимни месеци.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *