Пиринско на 15-о място по достъп до интернет

Освен по заплати Благоевградска област изостава и по достъп на интернет. Ако 71.1% от хората в областта имат достъп до интернет в домовете си, то за страната са 75.1%, съобщиха от Териториалното бюро  на Националния статистически институт. Резултатите са от проведеното през 2019 г. изследване за използването на информационни и комуникационни технологии в домакинствата.

През 2019 г. с най-висок относителен дял на домакинствата с достъп до интернет е област Русе (84.4%), а с най-нисък – Ямбол (53.4%). По този показател област Благоевград заема петнадесето място заедно с Враца сред 28-те области.

Въпреки това за 8-годишен период използването на информационни технологии в областта става все по-масово – относителният дял на домакинствата с достъп до интернет се е увеличил с 16.2 процентни пункта. Любопитното е, че през 2012-2016 г. областта е била с показатели над средните за страната, след което другите области са започнали да ни изпреварват.

65.2% от живеещите в Благоевградска област на възраст между 16 и 74 г. ползват интернет всеки ден или поне веднъж седмично. По-често това са мъже. В мрежата регулярни посетители са 91,5% от висшистите и едва 36.6% от лицата с основно или по-ниско образование.

През 2019 г. резултатите показват, че относителният дял на лицата от областта, използващи глобалната мрежа за взаимодействие с органите на държавната администрация, е 35.9%. Тук областта е сред отличниците в страната, защото средният процент за България е 25.4%. В отделните области на страната този дял варира между 45.9% /за област София/ и 6.4% /за Разград/.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *