Акне и някои от причините за появата му

Какво е акне?

Акнето е често срещано състояние на кожата, което обикновено засяга лицето, шията, гърдите и гърба. Акнето обикновено е лечимо, въпреки че страдащите могат да се нуждаят от лечение в продължение на няколко месеца. Повечето хора с акне са на възраст между 12 и 25 години, но понякога може да се появи при възрастни и деца. Въпросът как да се лекува акне зависи от тежестта му, която може да варира от лека до тежка.

Причини за появата на акне

Акнето при възрастни се причинява най-вече от свръхактивността на мастните жлези в кожата. Той не е заразно, така че не можете да го получите от друг човек. Но то може да бъде наследствено. Това означава, че състоянието може дасе предаде чрез гените..

Мастните жлези под повърхността на кожата образуват мазнина (себум), което поддържа кожата еластична. Себумът излиза през порите (мънички дупки). Промените в хормоните, особено в пубертета, стимулират мастните жлези да произвеждат повече себум. Ето защо акнето се наблюдава често при тийнейджърите. Когато порите се запушат и когато се образува себум под тези блокирани пори се появяват пъпки или акне. Понякога възниква възпаление, което зачервява околната кожа. Петната могат да се увеличат и да се запълнят с гной. Тези възпалени петна могат да заздравеят с времето, но понякога могат да оставят обезцветена зона (хиперпигментация). Така се образуват и белези.

Някои от другите често срещани причини за акне са:

 1. Козметика: когато използвате нов продукт или продукт, който не е за вашия тип кожа, тя започва да реагира и да се раздразва. Може да е от грим, слънцезащитен крем, продукти със съставки, които запушват порите ви, дразнещ аромат от омекотители за тъкани и т.н.
  2. Хранителни алергии: някои храни от определен тип кожа могат да нанесат голям проблем при хората, страдащи от акне. Те включват чувствителност към мляко, млечни продукти, йод, глутен, биотин, захар, соя и др

  3. Нарушена кожа: Когато кожата ви е раздразнена (зачервена, люспеста, сърбяща, жилава) или прекалено суха, това може да ви направи по-уязвими към появата на акне.
  4. Някои здравословни проблеми: Някои здравословни проблеми също могат да причинят акне. Те включват кандида, проблеми с щитовидна жлеза, PCOS, диабет, храносмилателни дисбаланси и проблеми с метаболизма.
  5. Стрес, липса на сън: Стресът може да доведе до раздразнение на кожата и да влоши симптомите на акнеАлтернативата, без стрес, също не гарантира чиста кожа. Стресът обаче определено е нещо, което може да влоши акнето.
  6. Натрупване на токсини: Токсините могат да се натрупат в тялото ви чрез запек или лоша функция на черния дроб / бъбреците / червата. Когато това се случи, натрупването се освобождава през кожата ви, което води до акне.

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *