Ще разрешат ли петричките съветници крематориума?

Община Петрич подготвя възражение срещу изграждането на крематориум в Кърналово. Още при получаването на писмото от РИОСВ за получено при тях уведомление, кметът Димитър Бръчков е изразил становище против реализацията на подобен проект.

„Ще изпълним всички необходими действия за прекратяване на тази процедура. Това е разпореждането на кмета“, посочи днес зам. -кметътпо „ТСУ и С“ инж. Минка Салагьорова. Тя уточни, че задължително всички инвестиционни намерения на най-ранен етап се обявяват пред РИОСВ-Благоевград и в момента инспекцията е открила процедура за преценяване необходимостта от ОВОС /оценка на въздействието върху околната среда/, а Община Петрич е задължена да публикува на интернет страницата си това инвестиционно намерение. „Това е процедура, която е независима от Общината и се води в РИОСВ. Няма допускане от Общински съвет за проектиране на Подробен устройствен план и не са издавани никакви разрешителни документи от Община Петрич“, каза също по темата Минка Салагьорова. Заместник-кметът поясни още, че инвестиционното  намерение за изграждането на крематориум категорично противоречи на предвижданията на предварителния проект на Община Петрич за Общ устройствен план. Минка Салагьорова призова този въпрос да не бъде политизиран, защото в настоящия момент е необходимо единство на действията.

Светият синод на Българската православна църква също е против изграждането на крематориум край петричкото село Кърналово. До броени дни висшето духовенство ще излезе с официално становище относно инвестиционното намерение, заявено от софийско дружество.

Казусът с крематориум в Петричко е от две-три години. Сега Басейнова дирекция-Благоевград и РИОСВ са одобрили проекта. Очаква се решението на Общинския съвет в южния град.

Жителите на Кърналово и съседните села са готови за масови протести. Предупреждават, че ще блокират пътища и ще обявят гражданско неподчинение.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *