Чаушето готвят костюмите

Стотици кукери и много емоция – с това се характеризира Новогодишният кукерски карнавал в Разлог.

Ако искате да усетите духа на България, присъединете се към хорото на хилядите – в народни носии – млади и стари, бебета дори, към чаушето, към пъстроцветието и радостта да срещнеш Новата 2020 година с усмивка, радост и огромно, красиво хоро. Има и мечки, има и скечове, от всичко, от което народният талант се вълнува и претворява.

Всяка година на 1-ви януари Разлог се събужда от „звонци и тумбелци“, зурни и тъпани. Старчевата е. Седем групи от седем махали участват в „Старчевата” всяка година. Над 240 чауше и над 2300 участници с носии разиграват площада. Многобройна е групата на танцьорите – пъстра, с автентични разложки носии, накити, шевици – хиляди, от бебета – до достолепните над 80 години, цели семейства и фамилии, обличат красивите носии, „начипрат“ се и се хващат на хорото… И сътворяват своя неповторим, невероятно красив спектакъл за хилядите зрители – жители и гости на община Разлог.

Само в Разлог маскираните кукери се наричат чауше. Разложкият чауш е официално патентован и се е превърнал в символ на една традиция, жива и до днес.

Чаушето са подготвили костюмите, за да свети слънцето във всеки косъм. Грижливо са подбрали звонците – да изгонят злите сили от Разлог. Направили са „репетиция” с младите, които всяка година се присъединяват към тях. Избрали са пръв ергенин и мома. Цял град и хиляди се готвят за този уникален празник, заради когото Разлог заслужено получи награда като град – пазител на традициите.

Истински народен театър.

От народа.

И за народа.

Всички къщи гостоприемно отварят врати за групите.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *