Древната земя на кукерите посреща над 30 бабугерски групи

С 9 групи ще се представят домакините от община Симитли на маскарадните игри „Симитлия – Древната земя на кукерите“ тази година.

Честта първи от местните кукери да дефилират на XVII фестивал на кукерските и маскарадните игри 2020 се падна на кукерите от симитлийското село Полето. Град Симитли участва с четири групи – III група, III квартал, която ще дефилира втора, „I квартал, II група” – ще премине четвърта, I група – Нова махала, която дефилира шеста и групата на квартал „Ораново” – осма. Кукери ще има и от евроселото Черниче – те ще бъдат седми поред, кукерите на Брежани ще излязат трети на дефилето на стадион „Септември“, пазителите на традицията от с. Крупник ще са пети, а от село Полена – девети.

Чрез жребий участниците-домакини определиха реда в зрелищното дефиле на стадиона на 11-ти януари 2020 година. Поради различни съображения, някои от групите доброволно размениха своите номера. По традиция фестивалът се открива от гостуваща група, а за момента има 20 гостуващи групи, подали заявка за участие.

И тази година участниците ще покажат пъстротата на кукерската традиция, преживяла през вековете, съхранена до днес, която ще пребъде и за идните поколения.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *