Магията на Коледа!

Най-светлият християнски празник настъпи! Честито Рожденство Христово!

Коледа е празникът, който събира всички вкъщи – при семейството, на трапезата. А тя винаги е богата по това време от годината. Богати са и емоциите на отрупаната трапеза. Самият празник подканва хората да бъдат по-добри и заедно.

Както казва народът: „Където и да ходиш, за Коледа – у дома да си!“

По Коледа всеки си има задължения. Едни готвят, други коледуват, а трети си почиват… празник е все пак.

Жените в най-важния ден за християните са доста заети. От тях зависи трапезата да бъде богата, разнообразна и вкусна. А в различните кътчета на България, различни са и трапезите. Всякакви приятни и специфични за празника миризми се носят из домовете.

А младите мъже са ангажирани с обичая Коледуване. Според българските традиции в него участниците са само мъже – ергени, годеници и по-млади, скоро женени мъже. Всички носят едно общо име, което в различните региони е различно-коледари, коладници, коледаре, коледници. Но както при гозбите, така и при коледуването –регионът си казва думата. В различните краища на страната местните допринасят за празника и го обогатяват с обичаи от съответния регион.

Коледарската дружина обикаля всички къщи в селото в посока от изток на запад. Пеят се определени песни по пътя, при влизане и излизане в дома. Пеят се и песни за всеки член от семейството – за земеделци и пастири, за малки и за стари, за моми и момци, за стопанина и за стопанката.

Коледарите получават дар от стопанина – кравай, а с песните и благословията те го „даряват“ с плодородие по ниви, стока и челяд. И за да се сбъдне, цялата дружина изрича: „Да бъде!“ или в различните региони е различно изричането – например „Речете, дружина, амин!“, коледарите отговарят групово „Амин!“ и тропат с тоягите по пода или по тавана на къщата. И пожеланото наистина ще се сбъдне.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *