Омбудсманът за документално неподредения българин, разпознаваемостта на институцията и още…

Иска ми се хората да свикнат с идеята, че документите са особено важни, коментира в интервю за Агенция БГ омбудсманът доц. д-р Валентин Василев.  Не са малко случаите, когато граждани отиват при него и констатират, че са изгубили важни документи. За него българинът е леко документално неподреден. Апелът му е да се обръща внимание и на малките точки в договорите, които сключваме и допълнителните споразумения, защото често оттам се появяват голяма част от проблемите ни.

Удовлетворен е от изминалата година. Съумял да направи баланс между двете основни функции на институцията. От една страна да бъдат защитавани правата и интересите на гражданите, от друга  да подпомогне развитието на гражданското общество, интересът на младите хора към местното самоуправление, включването им в процеса за вземане на решения на местно равнище.

Не иска да откроява някой конкретен случай. Но иска да насочи вниманието върху един компонент от неговата дейност. Стартирайки работата, той има идеи за нейното развитие в по-широк аспект. Едно такова решение е удовлетворяващо и се надява във времето подобни каузи да се появяват като възможности за намиране и предлагане на решения. То е свързано с използването на Закона за етажната собственост.

Това е един нормативен документ, който вероятно ще претърпи следващите месеци или година промени с оглед на неговото оптимално използане, смята доц. д-р Валентин Василев. Тъй като зачестили слуаите  и имало много сигнали на граждани за затруднения. Имало въпроси, свързани с управителното тяло, с регистрацията, документацията, смяна на управители, как да бъде документиран този процес. Дал предложение до общинска администрация. След като подготвил набор от документи, са качени на сайта на община Благоевград и могат да бъдат на разположение на гражданите.

За него институцията ще бъде разпознаваема и изцяло припозната в публичния живот в момента, в който съумее да предизвика млади хора, общности, заинтересовани страни да бъдат по-активни в правенето на местни политики, в тяхната реализация и мониторинга за ефективността на тези политики.

Уверен е, че с това което постигнал с Детски парламент, Студентски съвет на ЮЗУ, студентската общност като цяло, с някои от организациите, с които е в постоянен диалог за търсене на решения за промяна.

А институцията е разпознаваема,  тъй като спирайки го на улицата, хората го насочват към дадени проблеми, които обличат под формата на запитвания, предложения до кмета и общинска администрация, и които в голямата си част получавали положителен отзвук. Като поставянето на парапети на площада, пейки пред реновираните блокове и други.

На над 150 души е помогнал през годината, въпреки че цифрата е относителна. В рамките на тази година има не малък брой неправителствени организации, които потърсили институцията, за да се запознае с дейността им, да им даде идеи.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *