Станчинарска група “Дълбошница“ №1 на игрите в Петрич

Станчинари гониха злите сили с изпълнение на характерни русалийски танци, маски, персонажи. 11 станчинарски групи, в които бяха около 1 500 участници, които се включиха в тазгодишното издание на игрите. В първия ден от новата година традициите оживяха в Петрич. Така създадоха за поредна година неповторима атмосфера за жителите и гостите на община Петрич. А всяка група разполагаше с 20 мин. за представяне на сцената.

На първо място бе класирана станчинарската група на кв. „Дълбошница“ с р-л Иван Яръмов, на второ място станчинарска група „Братя Соколови“ с р-л Симеон Соколов, на трето място станчинарска група кв. „Казармите“ с р-л Алеко Трайков. Те ще получат плакет и диплом от Община Петрич. Връчени по традиция бяха и шест специални награди. Приз „Най-малък участник“ беше присъден на трима участници в игрите, които бяха на възраст 45 дни, 2 месеца и 3 месеца.

Наградата за най-възрастен участник получи 80-годишният Иван Митов от групата на кв. „Виздол“. Награда за най-добра маска получи групата на кв. „Поляните“ с р-л Георги Петров, за най-добър персонаж отличието е за група кв. „Виздол“ с р-л Димитрина Спирова, за най-добро представяне на русалийски игри бе отличена групата на кв. „Център“ с р-л Николай Василев, за най-добре представени обреди и обичаи наградата получи група кв. „Шарон“ с р-л Никола Хаджиев. Те ще получат плакет и грамота. Класирането подреди компетентно жури в състав: доц. Петър Петров, гл. ас. Румен Дешев, етнологът Борислав Мутафчийски, д-р Кирил Алексиев- директор на Регионален исторически музей, Румяна Хаджиева- етнограф.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *