Владиката мята кръста в Гоце Делчев, отново ледено хоро в Благоевград и още…

Неврокопският митрополит Серафим ще хвърли кръста в Гоце Делчев. В 11.30 часа ще бъде пуснат кръстът във водите на река Градска, освещаване на водните извори и знамената на офицерите и сержантите от запаса и резерва и на Гранично полицейско управление.

Преди това ще има Богослужение за празника в Катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий“, света литургия, която ще бъде отслужена от митрополит Серафим и литийно шествие по ул. „Търговска” към река Градска.

В Благоевград в ледените води на река Бистрица мераклии, пазители на традициите от кукерската група на „Плаж махала“, пременени в народни носии ще играят ледено хоро. Миналата година таекуондист извади Богоявленския символ от водите на река благоевградска Бистрица. И  миналата, и предходнатагодина, Илиян Томанов е късметлията, преборил се за кръста на Йордановден. Във водите, на голяма студ, нагазиха двайсетина смели мъже от Благоевград

Празникът, известен в Банско като Водици, ще бъде тържествено честван според традициите на 6 януари. В църквата „Света Троица“ в Банск ще се отслужи Богоявленска литургия, а на Бистриното блато в 10.30 ще се извърши Велик водосвет.

Хвърлянето на кръста във водата ще бъде на централния площад в Банско от 11 часа.

Църковният ритуал по хвърляне на кръста ще се проведе на езерото в Сандански и ще започне в 11:30 ч. В него ще се включат и военните от Военно формирование – Благоевград 56 040 с командир Кирил Спаневиков. Ще бъдат осветени знамената на България и Община Сандански, като традиция, която в продължение на много години е неизменна част от воинските и християнски обреди, които подчертават неразривната връзка между общество, църква и армия. Празникът ще започне от 07:30ч. с празнична служба в храм „Св. вмчк. Георги“. В 11:00ч. Свещениците от местното църковно настоятелство и кметът на Община Сандански – г-н Атанас Стоянов ще поведат литийно  шествие от храм „Свети Георги“ до езерото в градски парк „Свети Врач“, където ще се проведе ритуалът по хвърляне на кръста.

Богоявление е един от най-големите християнски празници. С него отбелязваме кръщаването на Иисус Христос във водите на река Йордан от Св. Йоан Кръстител.

Сам Бог се явил в онзи момент за обществено служение – оттук и названието на празника. Празникът Богоявление е свързан с тайнството на водоосвещението, което според Църквата ще очисти човешките грехове.

Ето защо в този ден навсякъде, където има водоем, се освещава водата и се извършва ритуалното хвърляне на кръста от местната църква. Следва тържествена литургия, наречена „Велик водосвет“, при който се обновява светената вода в храмовете. Тя пази от болести и пречиства душата.

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *