Внимавайте с януарските намаления!

При януарските намаления е по-лесно да се заблудите, посочват от Комисията за защита на потребителите. За да бъдат истински намаленията, законът изисква старата цена да е прилагана най-малко един месец преди кампанията за отстъпки.

А  специалистите съветват, че доколко е изгодна цената на дадена стока, която сме си избрали да закупим при пазаруване от януарските намаления, може да се ориентираме най-добре като проучим при какви условия се предлага тя от повече различни търговци.

Ако потребителят има съмнение, че намалението е измамно, може да се обърне към КЗП. „Ние ще извършим проверки – както физически, така и документални, като ще изискаме от търговците да докажат, че обявената за стара цена наистина се е прилагала за период, по-дълъг от един месец“, категорични са от КЗП. Това изискване е с цел да няма спекулативно увеличаване на цените за кратък период от време – например за една седмица и след това да се обяви по-голям процент намаление.

Проверки за коректността на намаленията се извършват по кампании на контролния орган и по сигнали на граждани. Нарушения на изискванията на закона по отношение съобщенията за намаление най-често се установяват при продажбите на облекла.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *