Красавицата между зверовете

Какво е да си красавица заобиколена от хората, които плашат дори и злите сили?

„Чувството, което изпитвам всеки път, когато се видя облечена в българска народна носия, не може да се опише – то трябва да се изпита“, разказа младата разложчанка Димитрина Вигенина пред Агенция БГ.

Когато била малка Димитрина признава, че изпитвала страх от кукерите. След време, обаче осъзнала, че това са нейни приятели и познати, чиито родители в продължение на години отглеждат пръчове, за да могат да използват кожите им за направата на автентичните кукерски костюми. „И въпреки това е малко зловещо, когато не знаеш кой се крие под маската“ допълни младата девойка.

Тя участва в традиционните кукерски фестивали от както се помни и за нея това е нещо повече от традиция. Това е начин на живот! Още от ранна детска възраст тя започва да се занимава с народни танци и никога не спира. А народните танци й предлагат възможността да обиколи България, да се запознае с различните краища на страната и техните традиции. Посещава множество карнавали и празници.

„Обожавам да танцувам с толкова много хора в един и същи ритъм. Чувството е неописуемо – да бъдеш част от нещо толкова голямо“, призна Димитрина. Това й дало възможността да се запознае с традициите и обичаите, характерни за други кътчета на България.  И след това, което видяла, смята че красивите носии и кукерски костюми са само малка част от разнообразието на фолклора по цялата страна.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *