Изгрев поведе кукерското дефиле (видео)

Бабугерите от благоевградското село Изгрев  откриха Кукерския фестивал в Благоевград. Групата е от около 80 човека, а най-малкият е на 9 месеца. Групата води кметът на селото Йордан Китанов.

Всяка година, по традиция през месец януари, в Благоевград десетки чанове и дефилиращи сурвакарски групи гонят злите сили, облечени в различни автентични костюми.

Шествието на кукерския фестивал започна в 11: 00 часа от паркинга на ж.п.гарата в Благоевград по посока кръговото кръстовище срещу III ОУ “Димитър Талев”. Всички групи преминват по бул. „Св. св. Кирил и Методий“ и се представят пред компетентно жури, в състав: Румяна Хаджиева- етнограф в Регионален исторически музей, Иван Милушев- директор на Градска художествена галерия Благоевград и гл.ас.д-р. Венцислав Божинов от катедра ,,Етнология и балканистика“ към Югозападен университет ,,Неофит Рилски“ Благоевград.


Ще бъдат връчени награди в различни категории – за „Придържане към традициите”, за „Масовост”, „Иновации”, „Най-добра маска и костюм”, „Артистичност” , ,,Най-добра композиция‘‘, ,,Най-добра мечкарска група‘‘, ,,Най-артистични старци“, ,,Най-добра колоритна младоженска двойка“, ,,Най-добра танцова група“, ,,Най-добра маска пародия“, ,,Най-атрактивен образ на дявола‘‘ и ,,Хореография“. На всяка сурвакарска група ще бъдат връчени грамоти, купи и медали за най-малките участници в шествието.


Жителите и гости на Благоевград ще имат възможността да се насладят на богата програма, наситена с много танци, хора и атрактивни костюми. Водещ на събитието е Станислав Кимчев.

Общинският фестивал на сурвакарските игри в Благоевград демонстрира и продължава традициите от древността.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *