Богоявленският ритуал в Югозапада

На три места в Петрич беше извършен ритуалът за Богоявление. Светият кръст в кв. „Виздол“ извади Христо Гецков на 20 г., в кв. „Дълбошница“ кръста намери Иван Ангелов на 34 години, а в кв. „Изток“ късметът беше на страната на 15-годишния Благой Станоев. Кметът Димитър Бръчков присъства на ритуалите и поздрави гражданите и късметлиите, които извадиха кръста на трите места.

В Сандански 19-годишният Кристиян Янков извади кръста при богоявленския ритуал. В спасяването на светинята тази година участваха 35-ма смелчаци. Община Сандански осигури за всички тях красиви, традиционни бели ризи с шевици, като символ на силата на българския дух.

Традиционно празникът започна с литургия в храм „Свети Георги“, където от ранни зори стотици санданчани се помолиха за здраве и благополучие. След службата, с литийно шествие, водено от църковното настоятелство и кмета на община Сандански – г-н Атанас Стоянов, всички се отправиха към езерото в парк „Свети Врач“, където се извърши водоосвещение, освещаване знамената на България и община Сандански, както и традиционният ритуал по хвърляне на кръста от отец Йордан Аврамов.

В Белица Богоявленския кръст от водите на река Вотръчка извади 23-годишният Сергей Бучков. Заедно с него във водата влязоха още 6 други млади мъже. След това Сергей Бучков обхожда домовете на беличани със Светената вода, за да освети и благослови стопаните и домовете им.
Той сподели, че водата е била доста студена, за разлика от други години и посочи, че участва в ритуала за здраве и благодат на хората в Община Белица.

Още от вчера ергените на Белица подготвиха терена където днес ще бъде хвърлен кръста във Вотръчка река, като разбиха над 7-8 см. ледена покривка за да улеснят смелчаците при хвърлянето им при търсене на кръста в реката.

Празникът има различни имена в страната – Кръстовден , Водокръщи, Водици, Мъжки водици, Богоявление.

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *