Да извадиш кръста от третия път

На Йордановден от водите на река Струма в Симитли кръста извади 24-годишният Благой Дафков.  Това е третият му път, в който се хвърля в реката и както казва той: „Трети път, но трети за късмет“. Младото момче пребори момчетата и млади мъже, хвърлили се в ледените води на реката.

Въпреки студа, стотици се събраха по бреговете на Струма за Богоявленския ритуал. По традиция кметът на общината Апостол Апостолов го дари със златен кръст и синджир. Двамата играха в мъжкото хоро на Йордановден край огъня на брега на реката. Председателят на ОбС Симитли Владимир Христов и зам. кмета Евгения Георгиева също бяха на големия празник, който е изключително тачен от жителите на Симитли.

Отец Спас отслужи Божествена Света Василиева литургия в Симитли, а ритуалът по освещаване на водата по традиция е на брега на река Струма или Великия Богоявленски водосвет. Свещеникът благослови всички смелчаци, решили да нагазят в ледените води на Струма на връх Йордановден малко преди да започне боричкането във водата.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *