Томов: 50% от бюджета е изяден преди да сме го почнали, да ни е честито!

Общинското дружество „Благоевград фест“ ще бъде дадено на прокурор заради финансови престъпления. Това разкриха кметът Румен Томов и заместникът му Ясен Попвасилев на пресконференция.

Предстои и закриването му, четиримата служители в него са получавали 60 000 лева за заплати от общинския бюджет.

„Половината от бюджета е изяден преди да сме го започнали, да ни е честито“, ироничен бе градоначалникът.

1 720 000 лева повече от предвидената сума за франкофонския фестивал са източени от бюджета на Общината. Договорът с френското дружество за цялостна организация е 460 000 лева. На двама от изпълнителите Моранди и Дон Балон е платено от общинския бюджет 100 000 лева и през Благоевград фест още 70 000 лева. На двамата е трябвало да бъде платено от френското дружество. Заплащани са по четири-пет договора за осветление и звук на определени фирми. За осветление например е платено няколко пъти общо 410 400 лева.

5 са сключените договора за озвучаване, като сумите са плащани предимно през дружеството „Благоевград фест“. Въпреки че общинската фирма Благоевград инвест също може да прави озвучаване.

Оказва се обаче, че то е на печалба от 50 000 лева за 9 месеца.

Това са недопустими разходи, няма да е последното дружество, което ще бъде развалено, категоричен е Попвасилев.

13 860 769, 87  лева е натрупаният дълг, оставен на Благоевград от екипа на ексградоначалника Атанас Камбитов. От тях 6 360 000 лева са задължения към строителни фирми, доставчици, охранителни дружества и дори към ЧЕЗ, обяви кметът Румен Томов.

Неплатените суми за електроенергия са в размер на 46 000 лева. Общината трябва да погаси и кредитно задължение от 7,5 милиона лева към ОББ.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *