Дигитализират традициите в Брежани

Възстановки на обичаите  от региона на Брежани ще правят  живите съкровища  Райна Гюрова и Катя Лулейска.   Възстановките ще  документират, съхранят и популяризират традициите чрез кратки презентационни клипове. Ще бъдат фотодокументирани традициите, създаване на художествени снимки, които да послужат като илюстрация в книга за живото културно наследство от региона на Брежани.

Възстановките на обредите от региона Брежани са следствие на задълбочено проучване на характерните особености на двата обичая, както и на анкетиране на живите носители на културно наследство.

Навръх Антоновден, 18 януари Райна Гюрова ще направи възстановка на Бъдни вечер с нейното семейство, а под ръководството на Катя Лулейска – ще се възстанови обичаят „Слуга“.

Предстоят да се изследват, документират и дигитализират Брежанската сватба, Прошки, Благовец, Предой. Достойно място в изследването на уникалната обредност на региона на Брежани заема и Брежанската сурва с характерни обичаи, традиции, маски и маскарадни игри.

Към всички дейности на проекта участват студенти от Югозападен университет Благоевград.

Сдружение „Хора и традиции“  са се заели с нелеката задача да съхраняват културното наследство и неговото превеждане през настоящето – от хората – носителите и пазителите на духовността към младите и бъдещето.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *