Пак проверка на цех за пелети и пак всичко е точно

Нова жалба за изпускане на задушлив пушек от комина на инсталация за производство на пелети изстреля екоинспекторите в Благоевград.

Прословутият цех е в района на кв. „Старо Струмско“. На 20 декември е извършена проверка на обекта, експлоатиран от „Калър Бокс“ ЕООД. При проверката е установено, че обектът е законен. Представено е разрешение за строеж от 23.08.2019 г., издадено от главния архитект на Община Благоевград за „Монтаж на линия за производство и пакетиране на пелети в съществуващи едноетажни халета-навеси в поземлен имот. То е съгласувано с РИОСВ – Благоевград.

При проверката са представени резултати от извършени собствени периодични измервания на емисиите на вредни вещества, изпускани от инсталацията след процеса сушене на дървесни стърготини. Измерванията са извършени от акредитирана лаборатория и показват спазване на нормите за допустими емисии по контролираните показатели „прахообразни вещества“ и „органични вещества“. Обектът е заложен за планов контрол през 2020 г., като тогава е предвидено и извършване на контролни измервания на емисиите на вредни вещества, изпускани от инсталация за производство на пелети в атмосферния въздух.

Преди месец благоевградчани излязоха на протест заради мръсния въздух. Десетки излязоха с маски и с плакати срещу замърсяването от Биотец “Рубин” и фабриката за пелети в кв. „Старо Струмско“.  При протестиращите слезе и кметът Томов, който им обеща в началото на годината мобилни устройства, които да измерват въздуха. Те все още не са монтирани.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *