Селски управници алармират за недостиг на питейна вода, лоши пътища и още…

152 000 лeва  има предвидени в бюджета за кметствата в община Благоевград. Добрата новина съобщиха кметът инж. Румен Томов и зам.-кметът по финанси и икономика Ясен Попвасилев на среща с кметове и кметски наместници. На втората поред среща присъстваха 20 управници на населени места.

Сред поставените проблеми пред кмета инж. Румен Томов бе доставката на хляб, лекарства и хранителни продукти във вископланинските села Габрово и Дебочица от кметския наместник Добрин Хамбарджийски. Той посочи, че два пъти в седмицата-вторник и събота, сам с личен превоз, доставя стоките от първа необходимост на жителите в тези населени места, като изминава по 68 км. Заради лошия път няма желаеща фирма за доставка на хранителните продукти и кметският наместник е поел да изпълнява тези дейности.

Кметът инж.Румен Томов поясни, че има заложени средства и ще се предприемат мерки.

Пред кмета бе поставен проблемът и за изграждане на водопровод в село Покровник. Кметът Недко Ангелов съобщи, че две къщи са без вода, има спешна нужда от поставяне на тръба.

За поетапна подмяна на тръбите за питейна вода настоява и кметът на село Падеш Валери Качулски. При тези дейности ще се установят и нерегламентирани отклонения в изградената мрежа за водоподаване.

Кметският наместник на село Селище Валери Байрактарски и кметът на село Бистрица Георги Бочуков изказаха притеснения, за недостиг на питейна вода. Кметът инж. Румен Томов заяви, че се предприемат действия за проучване и проектиране на водообхващане.

Кметът на село Бело поле Иван Стойчев настоява да бъдат възстановени прекъснатите тръби за вода при местността „Джампалица“ край главен път Е-79. Тези тръби са подавали вода и в съседното село Рилци.

Сред поставените теми от селските управници са и опасни шахти без капаци с 6 –метрова дълбочина в село Бистрица, липсата на пътни знаци в същото населено място.

Кметовете на вископланинските села посочиха за сериозния проблем, разрушена настилка на пътища от тежкотоварните камиони превозващи дърва от горския фонд. Те настояват за предприемане на спешни мерки за поддържане на пътищата, които са общински и от горските стопанства.

Празникът на виното в село Дъбрава ще се състои за поредна година на опредената дата – първата събота на месец февруари. Събитието ще се проведе със съдействието на община Благоевград. Предвидени са средства за организиране на събори в населените места, обяви още кметът инж. Румен Томов.

 

 

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *