С камъни гонят най-големия замърсител на въздуха, Зл. Ризова: Това е готова бомба

Протестите ще продължават до дупка, докато с камъни не изгоним най-големия замърсител на въздуха в Благоевград, а именно Биотец Рубин. Това заяви на среща в Община Благоевград Сергей Лазаров от Инициативен комитет „Не искам да дишам сажди в Благоевград.

Той смята, че всички бизнесмени в града ще го подкрепят, защото пречи и на техния бизнес.  За Лазаров собственикът на Рубин е „пълен пират“, трови град от 70 000 души и общината трябва да се намеси сериозно.  Предлага да му се направи комплексна внезапна проверка от институции и граждани. Главният еколог Диана Стефанова твърди, че при многократните проверки, които са правени, всичко е изрядно.

Иван Кацарски от гражданската инициатива предложи да постави измервателна станция на собствени разноски следващата седмица и всички приеха. Тя ще бъде монтирана в района на фирма Ванико и ще предава какво е замърсяването на въздуха 24 часа.

Бившият общински съветник Злата Ризова дори стигна по-далеч,  като попита дали  това не е готова бомба, тъй като  според нея ТЕЦ Рубин няма охлаждаща инсталация.  Също така  по думите й тец-ът изхвърля пепел в общински имот.

Кметът Румен Томов ще инициира кръгла маса, на която да се съберат всички институции, за да решат проблема със замърсяването на града.  Общинският съветник Гергана Муртова предложи на кръглата маса да се покани и собственика на Рубин – Личев.

А мерките, които за пореден път оповести кметът, са филтри на комините, електроавтобуси, нови машини за миене на улиците,  отопление на газ вместо на твърдо гориво.  Също така  ще събере комисия за ограничаване на движението на кръговите кръстовища, на които ще участват представители и на таксиметровите компании.  Ще се монтират и мобилни измервателни устройства до края на февруари.

Той разчита на гражданите да подават сигнали, на граждански контрол на горещия телефон на общината и смята, че ако всички не си помагаме, няма как да се справим. Кметът е категоричен, че няма да спира бизнеса в Благоевград, но иска той да работи законосъобразно.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *