Горски конфискуваха 19 автомобила, 30 каруци и 16 триона

1171 са сигналите от граждани, подадени на тел. 112 през миналата година.

Повече от 28 000 проверки са извършили горските стражари в 40-те териториални поделения на Югозападното държавно предприятие през изминалата година.  Статистиката на Югозападното държавно предприятие сочи, че значително намалява броят на установените нарушения. Общо 582 акта за незаконна сеч, транспортиране на дървесина без превозен билет и за нарушения на ловното законодателство са съставили служителите по опазване на горите. За сравнение през 2018 г. техният брой е 588, през 2017 г. – 1051, а през 2012 г. – 1288. Само че в сравнение с предходната година намаляването е само с 6 акта.

Конфискувани са също 19 автомобила, 30 каруци и 16 бензино-моторни триона. С най-висока концентрация на нарушения остават районите в непосредствена близост до населени места, като Ихтиман, Самоков, Разлог и Тетевен.

Според експертите основна причина за намаляване броят на актовете са предприетите през последните години превантивни мерки. Въвеждането на електронни превозни билети, пластините с уникален идентификационен номер, джипиес устройствата на автомобилите за транспортиране на дървесина, ревизиите на охранителните участъци имат дисциплиниращ ефект. Активното участие на гражданите, които подават сигнали на единния национален телефон 112 при пожари и нередности, подпомага служителите по опазване на горите.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *