Чужди работници попълниха сезона в Банско

Кризата за кадри в Банско е овладяна, съобщи Станислава Поповска, директор на Регионалната агенция по заетостта – Благоевград. През месец декември 40 са приетите уведомления от работодатели в Банско и Разлог при 161 желаещи да работят с временен договор до 90 дни. Като желаещите да работят са предимно от Украйна и Молдова.

Безработицата в Благоевград е скочила с 0,1 пункт от 5% на 5,1%.

Скочила е и безработицата в община Белица. През месец ноември 2019-та година е била 35,9%, а за декември е 36,8%. Безработицата в Белица остава най-голяма за територията на област Благоевград.

925 безработни лица са постъпили на работа през месец декември 2019 година на територията на област Благоевград. Като 622 от лицата са започнали работа с посредничество на бюрата по труда от областта.

Най-много заявени работни места са от сектор преработваща промишленост – 381. В сектора хотелиерство и ресторантьорство са 190 заявените работни места. 90 са обявените работни места в сектор търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети.

През месец декември на територията на област Благоевград по различните програми и мерки за заетост са работили 398 лица, съгласно Националния план за действие по заетостта.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *