С конкурс до Брюксел

За проявеното творчество, знания и креативност бяха отличени шестима будни младежи от област Благоевград. Призьорите участвали в ученическия конкурс „Будителите на моя роден край, които трябва да помним“, обявен по случай 1-ви ноември от евродепутата Асим Адемо бяха наградени с посещение на Европейския парламент в Брюксел и поощрителни предметни награди за проявеното творчество, знания и креативност.

С най-много призови места се отличиха ученици от Благоевград. Големият победител е Огняна Самарджиева – ученичка в VIII клас на Езикова гимназия „Акад. Людмил Стоянов“ Благоевград. С поощрителни предметни награди бяха отличени Емили-Слава Петрова и Милена Миланова от НХГ Благоевград, Любомира Стамболийска от ПГИ „Иван Илиев“ Благоевград и Димитър Гадиров ученик в ПМГ „Яне Сандански“ от Гоце Делчев. Поощрителна награда получи и най-малката участничка в конкурса – Александра Цанова ученичка в VI клас на I ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Гоце Делчев. Най-много презентации бяха получени от СУ „Братя Петър и Иван Каназиреви“ гр. Разлог – 48. Достойно представиха училищата си участници от Банско, Белица, Долно Дряново, Разлог, Кочан, Слащен и Якоруда.

От област Благоевград в надпреварата взеха участие 102-ма ученици и показаха завидни знания и умения по темата. Целта на оспорваното съревнование беше да насочи вниманието на младежите към историческата памет на личности от родния край, които са отдали живота си за съхранението на българския дух и идентичност, както и да се изложат важни факти и събития, които са значими за съхраняване на патриотизма и приобщаване към европейските ценности.

Тричленното жури в състав: д-р Кирил Алексиев, Марина Войнова и Екатерина Текерска  оцени  получените презентации и се удиви от позитивната нагласа сред младите хора да откриват будителите на родния си край и да представят тяхното дело.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *