Томов: Франкофоли – с обществени пари подготовка на частен бизнес

Така кметът Румен Томов квалифицира фестивала  Франкофоли.  А Франкофоли окончателно няма да бъде вече в Благоевград. Това стана ясно след разговор на кмета с директора на фестивала Жерар Понт. На положителния отговор на Томов, че има желание да бъде в Благоевград, Понт заявил, че няма време с организацията, свързал се с Атанас Камбитов и Христина Шопова и те ще го организират в София.

Договорните отношения били не с Община Благоевград, а с Атанас Камбитов и Христина Шопова.  „Когато мислиш за културната програма, за хората, за бюджет, за нашите пари, никога не би трябвало да си позволяваш да харчиш такива огромни средства. 5 години и накрая, когато  изгубиш изборите, да си прехвърлиш цялата организация на фестивала в София, защото си свикнал меко казано да го „организираш“, поясни Томов.

Само че преди това трябва да бъдат платени авторските права на изпълнителите, тъй като от създаването му не били плащани. Само в последния договор било написано, че френската страна ще ги поеме.

А зам.-кметът Василиса Павлова дори стигна по-далеч, като каза ,че няма големи приходи за бизнеса по време на фестивала. Разликата била около 100 души за нощувка при хилядите, които са го посетили.

Предприети били действия Франкофоли да бъде заменен с фестивали с по-добро качество на изпълнителите. Щели да съберат хиляди меломани. В момента общината е в преговори за два големи фестивала. Павлова обяви, че ще има нов вариант на театрален фестивал. Остава през юни Талантино. През май ще има фолклорен фестивал Скаптопара. През октомври остава  фестивалът Ритми  и багри.

На пресконференцията кметът и заместниците му показаха и клипче, което струвало 18 000 лева, които трябва да бъдат платени. Клипчето е 7 минути за 107 години от Освобождението на Благоевград. По думите на Павлова като че ли е правено с телефон. Правено е от софийска фирма, с която нямало договор. Фирмата отговаряла за много от тържествата- озвучаване, заснемане и т.н.

На въпрос обаче като няма договор ще ги платят ли, Павлова не даде отговор.

 

 

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *