Резервни водоизточници пазят Благоевград от водна криза

Благоевград има възможност и съществуват резервни водоизточници, за да бъде захранен градът, да не се позволи положение като в Перник и т.н. водна криза. Това заяви за Агенция БГ управителят на „Водоснабдяване и канализация“ инж. Росица Димитрова.Тя  уточни, че областният център се водоснабдява по два начина – има гравитачна вода и съществуват помпени станции, които при трайно засушаване и замръзване може да  помагат с помпажно водоснабдяване. За Димитрова при водната криза в Перник не може да се даде еднозначен отговор.

За Благоевград  засега не съществува опасност от воден режим. Но има населени места с локални собствени водоизточници, които  са силно намалени и  би могло да се въведе режим на водоснабдяване, ако продължи трайното засушаване и липсата на дъжд.

Димитрова обаче е категорична, че за областния център трябва да се мисли и в перспектива. Трябва да се мисли за водохранилища и микроязовири. Работят и в тази посока, събират данни, правят изчисления, но за да се вземе такова решение е необходимо да се анализират достатъчно добре данните, с които се разполага.

Един от най-големите проблеми, които управителят посочи във ВиК сектора, са проблемите със  строителството, липсата на средства. „Това, че години наред  нямаше дофинансиране, ниската цена на предоставената  услуга, комплексни  са причините и към момента сме свидетели на ситуацията в Перник. Но аз съм  оптимист и вярвам, че държавата може да се грижи, стига хората и  тези, които са заети в сектора, да обичат работата си и  да са достатъчно отговорни. Държавата може да бъде и добър стопанин. ВиК -Благоевград е пример за това“, смята  инж. Димитрова.

Загубите на вода в Благоевград са между 18 и 23 %. За цялото дружество, на територията на 11 общини, които оперират, общите загуби са между 56  и 58%. Те са под средните за страната. За това състояние обаче  стоят много дейности,  с които се занимават професионалистите във ВиК, свързани с намаляване на загубите. Загубите са търговски, и физически. Физическите загуби се дължат на лошата и остаряла водопроводна мрежа. Търговските загуби –неправилно, неточно измерване на водомерите и кражбите на вода.

Като абсолютно успешна отчита 2019 година  инж. Димитрова, за което е щастлива и горда, и благодари на целия екип, който работи в дружеството- инкасатори, водопроводчици, инженери, целия ръководен състав. И е категорична, че  ако не работят заедно, няма как да се постигнат тези резултати.

Очаквайте още от интервюто с управителя на ВиК –Благоевград инж.  Росица Димитрова.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *