80 години и над 900 милиона лева за цялостна смяна на ВиК мрежата (интервю)

Над 900 милиона лева са необходими за реконструкция на цялата водопроводна мрежа в Благоевградска област, за да достигнем едни европейски стандарти и нива. Това заяви за Агенция БГ управителят на „Водоснабдяване и канализация“ инж. Росица Димитрова.  Тук се включват пречиствателни станции за питейни и отпадъчни води, съответно довеждащи водопроводи и съоръжения по ВиК структурата. Изчисленията са направени  по изготвени анализи  и генерални планове още през 2012 година.

А 1700 км е общата водопроводна мрежа, която поддържа ВиК-Благоевград, около 20 км се подменя за година. „Невъзможно е да се подмени цялата, да тръгне да се работи в тази посока, защото това е страшно голяма дължина. 1700 км, ако се разделят на 20 км, направете сметка  колко години ще са необходими да се смени цялата мрежа, над 80 години“, изчислява инж. Димитрова.

Но не цялата мрежа е за ремонт. През последните няколко години активните общини са успели да подменят част от  мрежата. Годишно ВиК –Благоевград реконструират от 5 до 20 км мрежа, правят всичко възможно да не се допускат сериозни проблеми  и съответно да предоставят качествена услуга на потребителите.
„Иска се много работа, планови ремонти и се започва от критичните участъци“, твърди управителят.

А относно длъжниците, те намаляват,  като виждат, че има отношение и че дружеството дава  и подбрява услугата.  Събираемостта на ВиК -Благоевград е добра- между 95 и 97 %.  От кампанията безлихвено плащане има резултати, но се опитват да дисциплинират потребителите, да не чакат само тези кампании, които правят два пъти  в годината.  Опитват се на постоянен контрол, защото хората трябва да се научат да плащат   услугата, която използват.

Към момента все още не е утвърдена инвестиционната програма на дружеството. Пак е амбициозна,  съгласуват се с общините и се уточняват обектите. Предстои на  общо събрание на Асоциацията по ВиК да бъде гласувана. Заложени са средства над 2 милиона лева, които да бъдат инвестирани в мрежи и съоръжения . Отделно в тази сума 2 милиона лева като инвестиция в инвестиционната програма са включени и реконструкции и ремонт на  съоръжения, част от пречиствателни съоръжения, водохващания, помпени станции и т.н. Надяват се около 16 до  20 км мрежа да се подмени. Всичко това обаче става с добра организация  и добра работа в екип.

Относно проблемите с водата в Гърмен през миналата година инж. Димитрова заяви, че когато има диалог, проблемите се разрешават и се случват за доброто на жителите на съответната община. В Рибново в началото на миналата година имало проблем със замръзнало водохващане и оттам намален дебит. Основните проблеми вече са решени задно с община  Гърмен, има монтирани решетки, върви се дори към проектиране на пречиствателна станция за питейни води.

За проблемите в община Струмяни инж. Димитрова посочи, че кметовете се опитали да правят политика с водата. Хората там вече разбрали каква е истината, че Вик – Благоевград е легитимният оператор и виждат колко много се прави за тях. „Потребителите на  Илинденци, Микрево и Струмяни са потърпевши, защото срещу тях бяха заведени съдебни производства, сега  тези домакинства се натоварват и със съдебните такси поради това, че не си плащаха навреме сметките. Вече върви добре събираемостта там, хората разбраха каква е истината“, уточни инж. Димитрова.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *