Грипът затвори училищата в Пиринско до 5 февруари

Грипна епидемия обявиха от Регионалната здравна инспекция в цялата Благоевградска област .  Рязко е завишена заболеваемостта от остри респираторни заболявания и грип и са достигнати епидемични стойности в общините Симитли, Кресна, Струмяни, Сандански, Петрич, Разлог, Банско, Белица и Якоруда. Там днес обявиха епидемична обстановка.

Връчено е предписание на специалисти от Регионално управление на образованието Благоевград за грипна ваканция на учениците от посочените общини от 28.01.2020г. за срок от 6 учебни дни, тъй като процентът отсъстващи ученици е от 22 до 35% .

Грипната ваканция на учениците от общините Благоевград, Гоце Делчев, Сатовча, Гърмен и Хаджидимово се удължава с още 2 дни /03.02. и 04.02.2020г./ На 5-ти февруари е ваканцията за края на втори учебен срок. Учениците са на училище на 6 февруари.

С предписания до лечебните заведения са разпоредени следните противоепидемични мерки:

Медицинският персонал да работи с маски;

Спиране на плановите операции и свижданията в лечебните заведения.

Стриктно спазване на разпоредените противоепидемични мерки в лечебните заведения;

Спиране на детски, женски консултации и профилактични прегледи извършващи се от общопрактикуващите лекари;

Спиране извършването на имунизации и реимунизации;

Извършване на сутрешен филтър от медицинските сестри в детските заведения и училищата и недопускане на болни деца от грип, ОРЗ и заразни заболявания.

Задължително проветряване и извършване на дезинфекция на под и повърхности в детските заведения. Най-много е засегната възрастовата група от 0-4 години, следвани от възрастовата група 5 – 14г.

 

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *