Тежка акция с шейни в Рила през оголени участъци, река и големи клекове

Нова акция, завършила благополучно, на планинските спасители от Благоевград.  Те получили сигнал вчера  за пострадал турист в района на х. Рибни езера. Информацията била оскъдна и се касаело за падане и контузия на рамото. В района няма връзка с мобилните оператори и нямало начин да разберат повече за състоянието на пострадалия.

Веднага предприели спасителна операция, като напред тръгнали с две моторни шейни стажантът от отряда Кирил Чапов и доброволецът, приятел на отряда Антон Кокалков.

Втора група в състав от Георги В.Ботев, Захари Петров, Стоян Борисов, Георги Г.Ботев, стажантите: Здравко Мавродиев и Лазар Христов, оборудвана със ски и олекотена ръчна транспортна шейна, се отправила също към района, защото имало вероятност пострадалият да се транспортира с нея, при по-тежки травми или невъзможност шейните да достигнат до хижата.

Въпреки оголените участъци, трудното преминаване през реката и големите клекове по пътя, спасителите с шейните показали професионално управление Те  успели да достигнат до хижата и да транспортират пострадалия до екип № 2, където след допълнителен преглед установили ,че няма по-тежки травми. След това пострадалият  се отправил с приятелите си към  София  за консултация в лечебно заведение.

Въпреки ,че са доброволци, всички показаха професионализъм и имаха готовност да реагират, дори при по-тежко развитие на събитията, съобщават от ПСС – Благоевград и апелират:

Района над Рилски манастир през зимата е много рисков. Няма връзка с мобилните оператори и дежурни радиостанции на ПСС. При инцидент времето за получаване на известие до ПСС и пристигане на екип до пострадал в района е много дълго, което при тежки травми може да бъде критично за пострадалия.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *