Д-р Бащавелов: Кое е по-важно – да застреляме бременни диви прасета или да спасим страната

Ситуацията изисква ловците да стрелят и по бременни животни,  това е непопулярна мярка, но може да ограничи заболяването от африканска чума. Това заяви директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Михаил Бащавелов след областна епизоотична комисия. В четвъртък ще има среща с председателите на ловните сдружения, които негодуват срещу удължаването на срока за лова до 16 февруари, тъй като трябва да стрелят по бременни животни.

„Кое е по-важно – да застреляме бременни животни или да спасим страната  и индустрията. Как да се справим със заболяването. Виждате какви ограничителни мерки се налагат в Китай заради новия вирус.  Друг начин няма. Да заострим вниманието и хората да проявят разбиране“, категоричен е д-р Бащавелов. По думите му най-бързооборотното животно  в природата за възпроизвеждане е свинята.  Те раждат 10-12  малки и в по-топлото време по два пъти. Това означава, че една майка може да роди тази година  20 прасенца. Смята, че спасението е това, а дивите свине няма да изчезнат, че една година ще им се намали популацията.

Двата фактора са намаляване на популацията и репопулацията, а обществото трябва да проявява разбиране в такива случаи.

В Благоевградска област няма голям свинекомплекс. Има над 5-6 000 двора, където се отглеждат домашни прасета и някои по-големи ферми до 100 прасета.

164 изследвания  са извършени през миналата седмица. На 100 диви и 64 домашни прасета. Резултатите са отрицателни. Но искат  още веднъж да насочат вниманието на хората, че заболяването не трябва да се подценява. Новите случаи в страната са 49. Това говори, че заболяването стои в природата и  го откриват с всеки нов случай.

Областният управител Бисер Михайлов ще инициира  среща с кметовете. На нея  ще обърнат внимание отново на представителите на местната власт какъв е редът и условията за отглеждане на домашни прасета в заден двор. Също така ще бъде разгледано и решение на Министерски съвет  за мерки за справяне с разпространение на заболяването през 2020 година.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *