Къде ще се лее най-много вино?

Тонове вино пием утре на големия празник Трифон Зарезан. Големите ритуални тържества за закрилника на винари и лозари са на… безброй места.

Традиционен празник на виното, посветен на Трифон Зарезан, ще се проведе в гоцеделчевското село Делчево. Конкурсът за най-добър винопроизводител и производител на ракия, ще бъде на 1-ви и 2-ри февруари2020г. /събота и неделя/ в село Делчево.

Интересът към този конкурс в последните години е много голям.  И тази година както традицията повелява ще се извърши традиционното зарязване на лозята в местността „Баира“. Поверието е, че ако по време на зарязването на лозите вали дъжд, годината ще бъде плодородна. И както винаги, на площада в Делчево ще се лее бяло и червено вино в чест на празника.

 

Празникът на виното в благоевградското село Дъбрава ще се проведе за поредна година. Събитието ще бъде първата събота на месец февруари – 01.02.20г.

Най-добрият винопроизводител в района ще бъде определен от компетентно жури след обстойно, качествено и професионално изследване на подадените бели и червени вина. На празника на виното,  собственикът на най-добрия елексир ще бъде провъзгласен  за „Цар на виното 2020“.

 

Под красивите снежни и мраморни върхове на Пирин – в село Илинденци в първата събота на февруари – 01.02.2020 г. се провежда Празникът на Боговете на виното, който обединява по уникален начин традиция и история, легенди и предания с хилядолетна давност, но и с преклонение пред даровете на земята.

Божествата изпълняват тракийския обред „Розалии”, съхранен отпреди 4 хиляди години. В основата на ритуала са виното и огънят, и  тяхната пречистваща сила. Големият и висок пламък предвещава плодородна година за винопроизводителите на Илинденци и общината. Боговете зарязват ритуално лозята, а след тях – кметът на община Струмяни, кметът на с. Илинденци и гости.

След това празникът се пренася на площада, където се организира дегустация на вина от лицензирани дегустатори и се провежда тържествената церемония по обявяване на победителите в конкурса за най-добри вина от последната реколта и коронясване на Цар на лозята, на когото се полага венец от лозови клонки и гроздове и се намята с царски плащ. Конкурсът е за най-добро червено вино, за най-добро бяло вино, за най-добро гостуващо бяло вино и за най-доброто гостуващо червено вино. Виното е магия, събрана във вълшебните бъчви и разнася славата на Илинденци далеч, извън пределите на България.

 

Литри вино се леят навръх Трифон Зарезан за здраве и берекет край лозовите масиви и в симитлийска община. В село Черниче на 1 февруари дълги трапези подреждат на площада на селото.

Празникът започва с празнична литургия и водосвет. В църковния двор символично се зарязват лозята.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *