Боговете на виното зарязаха лозята и благословиха Илинденци

Боговете на виното слязоха от красивата и величествена Пирин планина. Зарязаха лозята и благословиха с. Илинденци и община Струмяни за една благодатна година, с добра реколта и хубаво, ароматно и пенливо вино! А  големият и висок пламък предвещава плодородна 2020 г. година за винопроизводителите на Илинденци и на община Струмяни.

Празникът започна в местността „Масовец“, където десетки гости от страната и чужбина бяха посрещнати с топла питка и глътка от божествения местен еликсир. Кметът на Илинденци Илия Башлиев отправи приветствени думи към всички гости за добре дошли.

Митичните богове изпълниха тракийския обред „Розалии”, наричан през различните епохи още Дионисиеви пиршества и Вакханалии. Този ритуал е съхранен отпреди 4 хиляди години и в основата му са виното и огънят, и тяхната пречистваща сила с която се поставя новото начало. Големият и висок пламък предвещава плодородна 2020 г. година за винопроизводителите на Илинденци и на община Струмяни.

Неповторима емоция за всички присъстващи бе появата на древните божества на виното – тракийският Загрей, фригийският Сабазий, гръцкият Дионис, римският Бакхус и Свети Трифон, придружени от шумна свита и мома Кераца. Красивата Кераца, кръстена на прочутата керацуда – уникално вино, всепризната царица на вината, който е един от най-старите запазени сортове бяло грозде в България, отглеждано единствено в района. Белият сорт грозде, който е сред най-древните, носи славата на Илинденци и Струмяни по цял свят.

В местността “Масовец“ бе отслужен празничен водосвет за здраве, берекет и добра реколта от местният свещеник отец Георги Сарадинов. След което започна зарязването на лозята, в което се включиха свещеника, Кмета на община Струмяни Емил Илиев, Кмета на Илинденци г-н Башлиев, свитата на Боговете и много от гостите на празника.

Както е известно: “Там където има хубаво вино, има хубава песен и добро настроение“ и останали верни на традициите, там край лозовите масиви на с. Илинденци, празникът продължи с неповторимите български народни песни и танци, изпълнени от певческа група за народни песни “Мрамор“ при Народно читалище “Климент Охридски“ – с. Илинденци.

Втората част от празника ще продължи на площада в Илинденци, а именно церемонията по награждаване на победителите в конкурса “Най-добро вино“ и обявяване на “Царя на лозята“ за 2020 г.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *