Трифон вдигна градуса на настроението в Симитлийско

Трифон е!  Дълги трапези подредени на площада в Черниче. За поредна година на 1-ви февруари всички заедно – жители и гости почетоха празника, който започна от сутринта.

В черквата „Свети Георги Победоносец“, която пази и частица от мощите на Свети великомъченик Трифон, бе отслужена празнична света литургия. В двора на храма отслужиха водосвет за здраве, там символично направиха и ритуала по зарязване на лозята с наричане за здраве и берекет.

Десетки килограми мезета за виното, което е на почит днес, бяха подредени на скарата и поднесени на празнуващите.

Гост на празника бе и кметът на Община Симитли Апостол Апостолов. Той  поздрави всички празнуващи, като им пожела берекет и все така да създават най-пивкото вино в България.

Самодейки от читалището в Черниче вдигнаха градуса на настроението със своите песни. Оркестър „Идоли“ не спря да весели празнуващите.

Трифон Зарезан отбелязаха и в село Полена. Отбелязването на празника на виното на площада на село Полена вече е традиция, откакто кметът на селото Веселин Топузов организира Трифон за своите съселяни.

Много местни и гости ценители на хубавото червено и бяло вино дойдоха на празника в Полена. Всички бяха посрещнати с много домашно приготвени мезета и майсторлъшки опечени суджуци. Лозари, винари и просто любители на чашката и виното, напълниха чаши с руйно вино и вдигнаха наздравици за здраве и берекет.

Кметът на община Симитли Апостол Апостолов не пропусна и празника в Полена. Лозята в двора на църквата заряза кметът Веселин Топузов. А празникът продължава с много музика и веселие.

Трифон Зарезан не пропуснаха да отбележат и в село Ракитна.

Много местни и гости ценители на хубавото червено и бяло вино дойдоха на празника в Ракитна. Много мезета на скара и веселба не липсваха и там. Лозари, винари и просто любители на чашката и виното, напълниха чаши с руйно вино и вдигнаха наздравици за здраве и берекет.

Там лозята заряза кметът Стефан Костов като през цялото време наричаше за много здраве, берекет и пълни чаши с вино през следващата година.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *