Бранимир Митов: Не подритвайте децата–театрали на Благоевград

С 600 събития  през миналата година се похвали Драматичен театър „Проф. Енчо Халачев“ на пресконференция за 10-годишен юбилей.

Това са прояви, насочени както към децата в детските градини, така също и към възрастните. Освен представления за детски градини, за ученици 1 – 4 клас, за ученици от 5 до 12 клас, за възрастни, тук се включват и постановки, които се правят от Детската театрална школа „Ер малък“, която тази година навършва 9 години от своето създаване. Отделно фестивали, както и в събития, които не са толкова свързани с театъра. Това обяви директорът на театъра Бранимир Митов.

За него театърът не се прави с хора на щат, а със съмишленици. А времето показва ,че от такъв театър градът ни има нужда, защото създава събития, устойчиви на времето. Но най-голямата болка е, че  се нуждаят от база. В момента ползват залата на Военен клуб, както и новата зала на ЮЗУ. „Не може ние да плащаме 350 лева за зала „Яворов“, толкова, колкото и Асен Блатечки“, казва Митов.  Оказва се, че Благоевград е беден на такива пространства. В киното има бинго зала, в залата на читалището е опасно да се върви, а камо ли да се стопли, а от залата на Кукления театър са ги изгонили. Митов смята, че и на театралите трябва да им се дадат добри условия както на футболистите, да не са подритвани.

Всяка година театърът прави и участва в дарителски кампании, като са заделили над 4, 5 хиляди лева за болни деца.

По приходи и по техническо обезпечаване театърът е  най-добре от всички подобни частни културни институции. Разполагат с най-добрата техника в Югозападна България, осветление, звук, подвижна сцена, но най-големият им проблем е липсата на сцена. „За нас ако не изиграем едно представление 50 – 60 пъти, то това означава, че нищо не сме направили“, посочи още Митов.

Заглавията, на които залагат, са най-различни като за по-възрастната аудитория те са предимно класически, сред които „Предложение“ и „Мечка“, „Министър за един ден“, „Печелившият билет“, „Ромео и Жулиета“, „Поличба“, „Двубой“ и други.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *