Най-доброто вино на кмета на Делчево, гърците ни биха с розето и отлежалото

Производители на винен еликсир дойдоха от Гърция, Северна Македония и Холандия в неврокопското село Делчево да си премерят вината. Професионалното и много строго жури отсъди първо място в категория „Вино реколта 2018 г.“ на кметския наместник на селото-домакин Иван Панайотов. За най-добър производител на бяло домашно вино Венци Шарков, а на розе- Никос Халвантис от Гърция.

Сънародникът му Анастасиос Киртсис  бе обявен за победител в категория „Отлежало вино“. В категория „Оцветени ракии“ журито обяви за победител Никола Думбанов, а в категория „Оцветени стари ракии“ победител е Тодор Таушанов. В категория „Ароматизирани ракии“ на първо място бе класиран Сократис Тсиклидис от Гърция.

Кметът на Гоце Делчев Владимир Москов и вицепрезидентът Илияна Йотова  ритуално зарязаха лозята край гоцеделчевското село Делчево.

Това бе част от петнадесетото издание на традиционният за селото Зимен фестивал на виното и ракията. Празникът започна с изключително интересната  лекция, която изнесе председателят на Асоциацията на сомелиерите в България, Михаил Марковски пред журито на конкурса, за най-добър производител на домашно вино и ракия.

Преди да зареже лозите в землището на Делчево отец Методий от светата Неврокопска митрополия благослови ритуала и пръв извърши зарязването на лоза и ги поля според обичая с вино и светена вода. Заедно с кмета Москов и вицепрезидента Йотова ножиците грабнаха и председателят на Общинския съвет Ангел Гераксиев и председателят на сдружението на производителите на домашни вина и ракии в гоцеделчевския регион Георги Шапков.

С много шум и пукотевици бабугерите (както местните хора тук наричат кукерите) от с. Мосомище прогониха злите духове. Смелите и бдителни бабугери откриха и прогониха от бърлогата й, „мечката“ от лозята в неврокопско за да не прави пакости през лятото по лозовите насаждения в Неврокопско.

За поддържане на веселото настроение на празника, бяха ангажирани фолклорни групи от селата Мосомище, Абланица, Корница и популярните в Югозападна България, „Голешевски фантове“ от село Голешево.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *