Школата, която създава готови актьори и си възпита публиката

Децата на Благоевград  са  двигател на Драматичен театър „Проф. Енчо Халачев“ в Благоевград, който тази година има 10-годишен юбилей. В него е и Детска театрална школа „Ер малък“, в която участват 30 деца.

За 10 години театърът е успял да си възпита и отгледа публика, която с нетърпение очаква всяко едно заглавие, което поставят. Директорът  Бранимир Митов заяви, че за 9 години, откакто съществува детската школа към театъра, са се обучавали много деца, част от които са продължили да се занимават с актьорско майсторство. Едно от момичетата, което е от Симитли, Яна Качулска, дори е прието в НАТФИЗ. Настоящият клас от ученици е един от най-силните, а по-голямата част от децата са заявили желанието си в бъдеще да продължат да се развиват в тази сфера.  Те са готов клас, да ги вземе режисьорът и да започват представления, казва директорът на театъра . Е, има е такива, които не продължават с актьорството,  като Александър, който станал полицай.

За Митов е важно да се мисли в посока децентрализация на културата, тоест събития да не се правят само в центъра на даден град, а по кварталите и малките населени места, защото хората имат потребността от това театърът да отиде при тях. Правят представления  детски градини, говорят за театър в училищата, защото за него това  е начинът.

Играят и в региона, като са посрещани много добре. В Хаджидимово залата се пръскала по шевовете, в Рибново 10 години не беше ходил театър, а последния път играли на четирима, защото в селото живели общо 6 души, дава пример Митов, но смята, че и тези, които взимат субсидиите трябва да ходят там, защото трябва да има политика- национална, общинска. Културата не е само да си вземеш заплатата, но и да се самоусъвършенстваш, да работиш върху себе си, категоричен е режисьорът.

Той  отбеляза, че едно от най-важните театрални събития в Благоевград, а именно „Талантино“, ще го има и тази година като той, с помощта на спонсори, ще го финансира. Фестивалът ще се проведе през юни и ще бъде направен заради децата на Благоевград, които вече 7 години активно участват в неговото организиране. Имали предложения и от други общини, които са искали да бъдат домакини на събитието, но той е предпочел да го направи в областния център, защото именно от тук е стартирало. Върнах се от САЩ да правя театър тук, защото това трябва да се случва в Благоевград, категоричен е директорът.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *