Рекорден брой участници във вече международния Златен грозд

Всяка година броят на участниците и посетителите нараства. Интересът към фестивала се покачва. „На Златен грозд 2020 има много повече посетители, които са дошли от близо и далеч на двудневния фестивал. Броят на участниците също се е покачил драстично. Тази година Златен грозд бележи рекорден брой участници – близо 500, с множество групи в двата фестивални дни“, похвали се кметът на Сандански Атанас Стоянов, пише strelka.bg.

Традицията на фестивала продължава вече 9-та поредна година, но за първа година измежду стотиците участници на фестивала имаше и представители от Македония, което го прави и международен. Предвижда се и международното участие да се засили със следващите години. Като съорганизатор на този прекрасен фестивал, община Сандански прави всичко нужно да акумулира фолклорната енергия на самодейните състави и читалищата. Да дойдат от близо и далеч имено в сърцето на Мелник – импровизираната столица на виното, уточни кметът Атанас Стоянов. Той добави, че Мелник се  е превърнал във фолклорно огнище на всякакви самодейни състави, както и производители на вино. Получила се е естествена симбиоза между култура, фолклор и производство на хубаво вино.

Освен музика, песни и танци, бяха наградени и трите най-добри вина в категориите „Широка мелнишка лоза“ и „Букет“.

Публиката гласува и избра за най-хубаво виното на Валентин Филчев, който получи 90 литров съд за вино. Докато всеки гласуваше имаше възможност да си закупи домашно приготвени традиционни ястия, като всички средства ще бъдат предоставени на малката Никол, която обедини цял Сандански.

Специални гости на втория фестивален ден бяха Карамфил Божиков и ТС „Празник“, а Фолклорен ансамбъл „Злевски бисери“ от Северна Македония развълнуваха публиката със своите изпълнения.

Повече снимки може да видите ТУК.

 

 

 

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *