DCIM100MEDIADJI_0032.JPG

КЗК отряза кмета Томов за депото

Комисията за защита на конкуренцията  отмени  решението на кмета на Благоевград Румен Томов за депото. Отмяната на решението е от  10.12.2019 г. за прекратяване на процедура за възлагане на открита обществена поръчка за избор на оператор за експлоатация и стопанисване на Регионална система за управление на отпадъците, регион Благоевград, обслужваща общините Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево. Освен това комисията връща преписката на възложителя за продължаване на процедурата.

КЗК разпорежда общината да изплати на ДЗЗД „Регионално депо – Благоевград 2019“, с участници „ЦЕНТЪР ЗА РЕЦИКЛИРАНЕ“ ЕООД, „РЕСУРС ФОНД“ ООД и „ЕКО КОМЮНИТИ“ ЕООД, направените по производството разноски в размер на 4700 лв.

КЗК се зае със случая след жалба на „Регионално депо – Благоевград 2019“, което спечели поръчката на община Благоевград, обявена по времето на бившия вече кмет на Благоевград Атанас Камбитов през май 2019 г.

Неколкократно кметът Румен Томов обясняваше, че Общинската фирма „Биострой“ ще обслужва депото в Благоевград. Смята, че е редно да се дава шанс на  благоевградските фирми. Твърди, че възлагането на обществената поръчка трябва да бъде взето от петимата кметове, а не еднолично, както до момента.  Необходимо е само да се купят 4 машини.

Преди няколко месеца в Благоевград тържествено беше открито новоизграденото регионално депо за отпадъци. То трябваше да реши все по-задълбочаващите се проблеми за общините в региона. Депото е изградено със средства от регионалния бюджет и е на стойност близо 24 млн.лв. Отговаря на всички европейски изисквания и се предвижда да поеме отпадъците на общините Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево.

Благоевградското депо обаче  продължава да не работи, а отпадъците на областния център се транспортират в Костинброд.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *