Сляпа дегустация уцели Царя на виното

Благословиха винената реколта в Петрич.  20 винопроизводители  участваха в конкурса „Най-добро домашно червено вино“, произведено от реколта 2019 година. Качествата на вината оценяваха дегустаторите Костадин Костов и Марияна Илиева на принципа „сляпа дегустация“.

Специалистите изразиха мнение, че сравнение с миналата година червеното вино тази година е с много по-добри показатели. Виното на Румен Бохоров се оказа №1 и  заслужи  титлата „Цар на виното“ в община Петрич, на второ място класираха виното на Данаил Тилев,  на трето място се нареди Симеон Ангелов.

Те получиха грамоти, плакети и буренца. Още трима винопроизводители получиха грамоти и предметни награди от Община Петрич. Молебен за здраве и берекет на стопаните отслужи енорийският свещеник отец Ангел Кочев, който благослови новата реколта.

Кметът на общината Димитър Бръчков също поздрави лозарите за празника днес и подчерта, че Петрич винаги ще се грозде с качеството на произвежданото вино, а този поминък е преди всичко запазена традиция в района. Кметът изпълни символично и ритуала по зарязване на лозето в полето край село Митиново.

Свети Трифон и лозар направиха също своето наричане. За доброто настроение на присъстващите се погрижиха самодейците от НЧ „Просвета“ с. Беласица и НЧ „Антон Попов“ село Скрът с прекрасни фолклорни изпълнения. Безплатно червено вино и скара за почерпка на присъстващите бяха осигурени от Община Петрич.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *