Картала става класна стая за ски учители

Тенденцията за недостиг на ски инструктори в българските курорти е на път да се промени. Благоевградската местност Картала ще се превърне в класна стая за ски учители от клас А.

Курсът е 14-дневен за ски и за сноуборд треньори. Кандидат-инструкторите ще трябва да преминат през теоретическа и практическа част. През това начинание ще ги преведе сертифициран преподавател, който е завършил Национална спортна академия, разказа треньорът по ски алпийски дисциплини – Иван Каневчев, пише Стрелка БГ. При обучението ще се използват максимално възможностите, които предлага Картала – цялата дължина на пистата. Програмата, по която ще се проведе курсът е изготвена от български професионални ски инструктори.

В курса се обръща внимание на началните елементи. Всички елементи си имат постепенно логическо обяснение и се заучават един след друг. Най-важното е екипировката да е подходяща с условията и особено в първите часове да се използва учител. Защото както се заучат начин началните елементи, така ти остават до живот, после корекция няма, убеден е ски треньорът. Той допълни, че със сигурност по-удобно е да се кара с щеки, особено, когато напредваме в своята квалификация. Щеката играе огромна роля, когато сме на по-стръмни, по-трудни писти, тогава тя е решаващ фактор. За началното обучение, особено при децата, по-лесно се изучават първоначалните елементи без щеки. При възрастните също има много упражнения, които се правят без щеки, но със сигурност щеките са си основен елемент.

Във всички курорти има недостиг на ски учители, изтъкна Каневчев, но пък през декември 2019-та е имало много желаещи. Това е една от най-силните години от към желание за придобиване на квалификация за ски учител.

Трябва да се търсят лицензирани ски учители и ски училища, съветва Каневчев, защото все още съществуват и такива, които не са. Когато се случи инцидент при нелицензираните, нещата са много лоши, що касае документалната страна на нещата.  Затова Иван Каневчев препоръчва винаги да търсим сертифицирани ски учители и ски училища.

А кое е най-подходящото време за ски? Времето в някои отношения влияе на карането на ски. Но според Иван Каневчев по-скоро психологическият фактор е този, който влияе повече на хората. Когато видят, че вали сняг се активизират и тогава, когато видят, че е много топло стоят по-пасивно. Но според него, това което вижда по курортите е, че зимата е добра и всички курорти са пълни.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *