Земеделци препълниха залата да чуят за мобилните мандри и кланици

Мобилни мандри и кланици  ще бъдат създадени през тази година. Това обяви зам.-министърът на земеделието и храните Янко Иванов в Благоевград. Голям интерес предизвика срещата със зам.-министъра за  новите мерки. С подвижните мандри производителите ще могат да продават на място млякото си.

„Извънкланичният добив се случва обикновено по празниците и тази практика няма как да я спрем, но по-добре да я подобрим. В мобилните кланици ще бъдат създадени  хигиенни условия, които са близо до тези в нормалните кланици. Там ще има и сигурен ветеринарен лекар, както  и ще се събират отпадъците. Това е държавна помощ, която ще подпомага тези процеси“, каза зам-министърът..

Всяка година се стараят да облекчават процедурите, както за регистрацията на животновъдните обекти, така и за младите фермери и т.н.  Амбицията им е да се преброят  всички животни и земеделските стопани през тази година ,както и във всяко едно село да има ветеринарно обслужване.

А регионът според зам. -министъра върви във възходяща посока. Но за него е важно да има стабилност във всичките му сектори и конкурентноспособност.

В областта се отглеждат основно трайно насаждения- лозя, зеленчуци и тютюн. За периода 2014-19 година площите със зеленчуци в областта са се увеличили с 51 %, а тези с трайни насаждения с 14 %. Разширява са производството на картофи, както и винени лозя.

На първо място сме по отглеждане на дребен рогат добитък, като през 2018 година тук се отглеждат 27 % от козите, 11 % от овцете и 8 % от говедата за цялата страна. На първо място сме по производство на козе мляко и на трето – по овче мляко.

Броят на овцете нараснал с 8 %, на говедата с 26 %, на свинете с 56 %.

Биволите са се увеличили над 10 пъти.  Европарите, които са получили земеделските производители в областта, са 584,7 млн.лв.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *