Стачни събота/неделя: едни мрънкат срещу погазването на закони, други срещу спазването на закона?!

200-300 срещу 200-300 – събота срещу неделя. Едните – с обявената за Жана Д‘арк местна бунтарка Люси Манова, другите – с кмет, БСП и компания. Едните бяха срещу системата, другите срещу спазения закон в системата… Нещо такова. Алогично действие с последващо абсолютно бездействие се случи последните почивни дни в областен Благоевград. Масовка, смели изказвания и гръмки лозунги в събота и неделя и пълна тишина в понеделник и вторник…

Два коренно различни протеста – единият в подкрепа на властта, а другият против властта.

Съботният протест беше статичен и протестантите бяха само пешеходци, а неделният на колела. Те с коли обиколиха Благоевград. Тези с колите имаха яснота СРЕЩУ какво са: срещу системата на управление. И събралите се пред общината определиха себе си като протестиращи, нищо че те бяха ЗА, а не ПРОТИВ, което автоматично ги определя като всичко друго, но не протестиращи, след като нямат яснота срещу какво или кого протестират. А действията им всъщност са породени от едно нарушение на закона и последвало съдебно решение.

Трудно е да се съпоставят двата протеста, мотивите за възникването им са коренно различни. За и против властта. Но пък в дълбочина исканията и събота, и неделя не се различават особено. И в двата случая гражданите искат по-добро бъдеще, повече работни места, младите да останат по родните си места, без корупция и кражби при високите постове на властта. Но съботните виждат у Томов, като кмет, точно този човек, който е способен да направи тези промени. А на неделните им е писнало от всички досегашни политици и искат промяна.

А всички други, които ги нямаше в събота и неделя…? Сигурно пазят правото си на мнение и глас за избори.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *