Наш художник прави боите си, вдъхновен от магията на ренесансовите майстори (интервю)

Първата самостоятелна изложба на Любен Домозетски вече е факт. „Заекът на Дюрер падна“  беше представена на 6 февруари в галерия „Little Bird Place.

Любен отдавна мисли за собствена изложба. В тази изложба трябва да се отбележи, че той е автор, не куратор и това го поставя в една друга роля.

Обмислял доста дълго време какво точно да включва изложбата, каква ще бъде нейната главна идея, имайки предвид ролята му на куратор.

Когато прави изложба,

основната цел е какво иска да покаже на публиката.  Свързал се с галериста на тази изключително приятна галерия,  която е ориентирана към изкуство, свързано с природата и  представя изкуство, повлияно и вдъхновено от природата. Като цяло изложбата се получила добре и стои добре в мястото.

Произведенията, които са включени, са от периода 2012 -2020 година. Една малка част са показвани  в други общи изложби, в които участвал.

Някои са правени месец преди изложбата, опитал се да събере творби от различно време, за да покаже в каква посока е развитието му или нещата следват една определена линия.

Любен е много аналитичен и рационален в работата си. Не се вдъхновява от някаква природна гледка, залез или  от някакви такива неща, провокиращи въображението на авторите. Напротив. Той е рационален и всяко едно произведение, което прави, е свързано с едно детайлно проучване на това какво ще рисува и как ще го представи. Това са научни илюстрации, показващи различни видове птици, насекоми, растения и т.н.,  отразяват абсолютно всички характеристики на видовете, които представят. Това е свързано с едно старателно проучване преди това. В повечето случаи дори той  вижда обектите, които изобразява в природата не само по снимки  и представи.

Неговото изкуство е свързано с много търпение, внимание, концентрация, не е по никакъв начин експресивно изкуство. Много дълго време му отнема направата на всичко, с което се занимава.

В един момент, експериментирайки с различни материали, той стига до решението, че най-добре му подхожда температа, която е една много специфична техника, класическа и остаряла. Тя се използва за икони или друг тип класически произведения.

Голяма част от боите  приготвя сам, за да имат по-естествен произход на материалите. Това по някакъв начин го свързва много със старите майстори и с изкуството, което е правено по време на Средновековието и Ренесанса. Неслучайно избрал Дюрер да бъде в заглавието на неговата изложба. Това заглавие не е избрано случайно, защото за него Дюрер е символ.

Любовта към природата за Любен със сигурност ни е заложена  и идва отвътре. Но тя е и резултат на възпитание. Той е благодарен на родителите си, които му дали възможност да се докосне до природата и възпитали чувство на уважение и респект към нея, нейните форми и пространството около него.

Това е едно много лично изживяване и много омиротворяващо.

Възхищава се от старите ренесансови майстори като Дюрер, впечатлява се от неговото изкуство. Тази аналитичност, последователност и стремежа за рационално и обективно представяне на действителността винаги много го е привличала. От друга страна той се впечатлява от византийското изкуство. Впечатлява го стремежа на зографите да представят идеята за нещо. То може да не следва  някакви конкретики и да не отразява действителността такава каквато е, но за тях по-важна е идеята и посланието. Ренесансовото и средновековното изкуство много му въздействат като автори и художествени решения и чисто технологично. Използването на специфични материали, конкретни бои, приготвянето им. Всичко това е една интересна част от изкуството, която остава скрита за зрителите, които виждат финалния резултат.

Предвижда и втора изложба, но тя ще бъде догодина. Работи бавно и ще му трябва време за нови идеи и вдъхновение.

В нея смята да заложи повече на връзката между човека и природата. Ако в първата изложба се отразяват природните форми, които представят конкретни видове, то във втората иска да избяга от научността, а да разсъждава върху връзката между човека и природата – за неговото отношение към природата и че тя винаги побеждава, ако човек тръгне да й се противопоставя.

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *