Вароша приюти Посетителски център, правят още един в планината

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров и заместник-министър Николай Кънчев прерязаха лентата на Посетителски център в Благоевград. Той се намира в старинния квартал „Вароша“ – място, което обхваща голяма част от основния туристически поток в града. Местоположението му е стратегическо и поради факта, че е изходна точка към местността „Картала“ в Рила и защитената територия.

Министър Емил Димитров коментира, че правителството ще гласува средства по ПУДООС, с които да бъде изграден още един подобен център, който обаче ще бъде ситуиран в самата планина. Освен полезна информация за туристите, така разположен, бъдещият център ще бъде от голяма полза и за планинските спасители. Общата стойност на проекта е 1 075 061,60 евро.

Посетителският  информационен център ще информира за природните ценности на Национален парк „Рила“, част от които са неговите флора, фауна, гори и да дава информация за туристическите маршрути, местата за отдих и правилата за поведение в защитената територия. Дейностите и услугите в центъра ще се извършват от експерти по интерпретация и екологично образование, по биоразнообразие, туризъм и географски информационни системи.

В центъра е обособена зала за провеждане на интерпретативни и образователни програми, презентации, филмови прожекции и мултимедийни продукти. Залата ще се използва от посетители с намалена подвижност, със специфични потребности, както и от представители на заинтересованите страни – туристи, деца, ученици, студенти, партньори. За хората с намалено зрение са осигурени книги и информационни материали с брайлова азбука.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *