Не плащат нощен труд в Банско, не признават празници и още:

Зимните ни курорти Банско, Разлог, Добринище са били обект на засилени проверки през изминалия месец. 55 проверки са извършени, като са констатирани 278 нарушения. Половината от тях са за неплащане на нощен труд и  за работа на официален празник, неспазване на междуседмична почивка, нарушения, свързани с длъжностните характеристики. Съставени са 10 акта. 7 от тях са за работа без трудов договор  и 3 акта по Закона за миграцията. Трима сърби са хванати да работят незаконно и са глобени работодателите.

Инспекцията по труда в Благоевград ще организира разяснителна кампания, която ще припомни на работодатели и работещи в селското стопанство възможността за възлагане на дейности чрез еднодневни договори. Кампанията ще се проведе в селата Катунци и Карналово в началото на март.

Иначе 18 жалби има през изминалия месец. Шофьори продължават да се оплакват от неизплатени командировъчни.

През периода март – юни България ще се включи в общоевропейската кампания за справяне с недекларирания труд, която се организира от Европейската платформа за справяне с недекларирания труд. В кампанията ще се акцентира върху ползите от декларирането на всички доходи и осигуряването и ще се провежда основно през социалните мрежи. За целта е създадена фейсбук страница „Всички права запазени“ https://www.facebook.com/BG4FairWork/, в която ще се публикува полезна информация за работодатели, наети и самонаети лица относно правата, свързани с декларирането на доходите. Кампанията за България се организира от Главна инспекция по труда, като партньори в нея са МТСП, НАП, НОИ и национално представителните организации на работниците и служителите и на работодателите.

ДИТ Благоевград обръща внимание върху специалната рубрика на сайта на Инспекцията по труда „Антикорупция“. В нея гражданите могат да получат информация за начините за подаване на сигнали, съдържащи данни за прилагане на нерегламентирани практики от контролните органи, в т.ч. и за конфликт на интереси. Такива сигнали могат да бъдат подадени и през специално създадената електронна форма за сигнали за корупция. Създаден е и ред за подаване на сигнали, когато работодателите или работещите не са доволни от действията на контролния орган.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *