Да се потопиш в атмосферата на Освобождението

Богатата програма на Регионалния исторически музей – Благоевград в отбелязването на националния празник на България – 3-ти март стартира с  „Урок по родолюбие“. Той бе проведен от в.и.д. директор на музея д-р Кирил Алексиев, съвместно с представителите на РК „Традиция“ – Благоевград. По традиция гостите бяха посрещнати с питка със сол и мед, а специален кът даваше възможност на всеки желаещ да облече българска носия.

Представено бе въоръжение и униформи от времето на Руско-турската освободителна война. В края на урока бяха възпроизведени няколко изстрела с различни оръжия и по този начин посетителите се потопиха в атмосферата от 1878 г.

Под звуците на вълнуващи изпълнения на ВА „Езерец“ към НЧ „Никола Вапцаров – 1866“ фотоизложбата „Истинската България“ бе официално открита от автора й Асен Великов.

 

Дори след края на празничната програма, интересът на посетителите не намаля и през целия ден се възползваха от безплатния вход за музейните експозиции.

Над 1000 жители и гости на града се включиха в отбелязването на националния празник на България – 3-ти март в Регионален исторически музей – Благоевград. Сред гостите бе и кметът на Община Благоевград Румен Томов.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *