Неврокопски митрополит с нов паметник (видео)

Днес, въпреки дъждовното време, неврокопчани масово присъстваха на откриването на бюст-паметник на многоуважавания Неврокопски митрополит Натанаил. Дядо Натанаил е роден на 16 ноември 1952 г. в с. Копривлен със светското име Илия Иванов Калайджиев. Основното си образование завършва в Гоце Делчев, след което през 1968 г. постъпва като послушник в троянската света обител и през есента на същата година е приет в Софийската духовна академия. През 1974 г. приема монашеството с името Натанаил. От 1976 г. е студент в Атинския духовен факултет, а през 1968 г. е на богословска специализация в Източно-църковния институт в гр. Регенсбург, Германия. От ноември същата година е енорийски свещеник в българската православна църковна община в Лондон. На 24 април 1994 г. е канонически утвърден за Неврокопски митрополит.

Решението за издигане на паметник на Неврокопски митрополит Натанаил на едноименния площад е решение на общински съвет Гоце Делчев от преди една година. Той е дело на младия и талантлив български скулптор Илия Бояров.

Негово високо преосвещенство, Неврокопски митрополит Серафим и кметът на община Гоце Делчев, Владимир Москов, официално откриха паметника на Дядо Натанаил, след което тържествено бе осветен от митрополит Серафим.

В знак на преклонение и признателност към делото на митрополит Натанаил, венци и цветя пред новооткрития му паметник поднесоха: Общинска администрация, светата Неврокопска митрополия, народни представители, кметовете на Благоевград, Банско и други населени места от областта и страната, политически партии, читалища, както и много граждани.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *