Престъпността в Кюстендил е намаляла

През 2019 г. се отчита намаление на криминалната активност в Кюстендилска област в сравнение с 2018 г. По данни на регионалната полицейска статистика са регистрирани 1326 криминални престъпления, от тях са разкрити 663. За съпоставка през 2018 г. са регистрирани 1422 и разкрити 541 криминални престъпления. През 2019 г. са разкрити и 114 криминални престъпления, регистрирани в предишни периоди.

Криминалната престъпност, съпоставена с предходната година, бележи спад – коефициентът на престъпност за областта е 1114 престъпления на 100 хил. души население – намаление  с  81  престъпления за годината. Няма неразкрити тежки престъпления, с висока степен на обществена опасност и негативен отзвук сред обществеността.

Основни форми на престъпна дейност в областта са престъпленията против собствеността на гражданите, като тенденцията през последните години е към снижение.

Нараства броят на регистрираните и разкрити престъпления против собствеността. Извършителите на престъпната дейност са изключително внимателни, което прави доста сложно разкриването и документирането на въпросната престъпна дейност.

Значителен остава и броят на документните престъпления, като и тук се наблюдава повишаване на разкриваемостта в сравнение с предходни периоди.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *