Църквата срещу коронавируса! Литургиите – онлайн!

Църквата се обърна към страдащия български народ, към православните християни. Обръщението е с молитва за оздравяване и ни кара да се замислим за ценностите, за живота, за грешките и греховете. Междувременно Неврокопска епархия „премести“ литургиите онлайн. Тази вечер Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим отслужи малко повечерие с Богородичен канон и Богородичен акатист. Службата бе пряко от 18.00 часа онлайн. Така ще е и с други църковни служби, които вярващите миряни могат да следят през интернет. Най-лесният начин да достъпите църковна служба при въведеното извънредно положение е чрез страницата на Неврокопска епархия във Фейсбук.

Ето и отвореното писмо от игумени на манастири, монаси, свещеници относно въведеното извънредно положение и епидемията с коронавируса, което докосва душите и съзнанието на всеки по свой начин:

Дълбоко страдаме заедно с целия ни народ и молим Нашия Господ Бог Иисус Христос да отклони надвисналото над страната ни и целия свят изпитание, да прекрати пандемията, и в света да се възцари мир и благоденствие.
В тези тежки времена всеки един от нас трябва да даде всичко от себе си, според своето звание и професия, за прекратяване на идващото зло.

Братя и сестри, целта на човешкия живот е да достигнем светостта, т.е. пълно единeние с Богочовека Иисус Христос и любов към ближния. Отклонихме се от целта, и всесъвършената Божия любов, желаеща да ни спаси, ни отрезвява, за да ни върне отново в своите обятия. Бог допуска да страдаме, за да осъзнаем очевидната истина, че телесната болест се предшества от духовно заболяване. Щом оставяме греха и безверието да царуват в нас, идва и неизбежният духовен резултат – болести, страдания, бедствия, нещастия. Единственият начин да оцелеем физически и духовно е да се обърнем отново към Създателя си, Когото изоставихме. Сега текат дните на Великия Пост. Нека в това време на покаяние, ние православните християни преосмислим отношенията си към Бога и ближния и се постараем чрез лекарствата на изповедта и светото причастие, на църковните тайнства, на съвместните молитви, придружени от дела на милосърдие и любов към ближния, да излекуваме душите си от епидемията на греха. Защото покаяние означава пълна ликвидация на греха. Тогава, по силата на духовните закони, ще победим и болестите“, се казва в обръщението на Светия Синод към миряните. Пълният текст можете на видите ТУКВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *