Евродепутатът Новаков ще разказва на внуците си как за първи път в историята ЕП гласува дистанционно

Момент, за който бих разказвал на внуците си. За първи път в историята Европейският парламент гласува дистанционно. Това написа евродепутатът Андрей Новаков на страницата си във Фейсбук.

Парламентът упражнява основните си дейности чрез извънредни процедури за гласуване от разстояние, за да одобри спешни мерки на ЕС в борбата с пандемията.

Политическите лидери на Парламента се съгласиха да разрешат временна алтернативна процедура за гласуване от разстояние по електронната поща за пленарната сесия на 26 март.

Всички предпазни мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19 се запазват, за да могат членовете и служителите да гарантират правилното изпълнение на законодателните, бюджетните и контролните функции на Европейския парламент.

В 11:00 ч. бъларско време председателят на ЕП Давид Сасоли откри сесията в пленарната зала в Брюксел. Евродепутатите получиха бюлетината за гласуването по електронната поща по „неотложната процедура“ предвидена в член 163 от Правилника за дейността на ЕП.

Преди дни Новаков раздава на ГКПП-Кулата минерална вода  и маски на чакащите да преминат границата шофьори на камиони.

Новаков алармира Европейската комисия за липсата на елементарни санитарни условия за шофьорите на товарни камиони в Европа. Той отправи призив да бъде възстановено функционирането на тоалетните по бензиностанциите.

Евродепутатът се включи и  даде пример в кампания за кръводаряване в Благоевград.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *