Петте общини сключват договор с фирмата за депото

Да не се допуска депонирането на отпадъци извън 5-те общини, решиха съветниците в Благоевград. Депото ще обслужва общините Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево. Всяка община ще сключи договор с определената фирма. Депонирането на отпадъци в една клетка струва 24 млн. лева и не е удачно да  се допускат други общини да ползват депото.

Припомняме, че кметовете на петте общини, от където боклукът ще се депонира и преработва на модерното сметище към Благоевград, гласуваха на общо събрание да не обжалват процедурата и решението на КЗК.

И петимата кметове са несъгласни с решението на КЗК, категорични са, че основание за обжалване пред Върховен административен съд има, но процедурата по оспорване ще отнеме месеци, с което време на практика общините не разполагат. Ако продължи спорът за оператор на боклука, общините ще дължат санкции по разпис в Европейските директиви. Което неминуемо ще доведе до значителен скок в размера на таксите по сметосъбиране и сметоизвозване за населението в общините Благоевград, Симитли, Кресна, Кочериново и Бобошево.

DCIM100MEDIADJI_0032.JPG

Единствено, за да не се допусне ново увеличение на местните налози, петимата общински кметове се обединиха около решението да не се обжалва процедурата по избор на външен оператор на модерното депо край Благоевград.

Комисията за защита на конкуренцията  отмени  решението на кмета на Благоевград Румен Томов за депото. Отмяната на решението е от  10.12.2019 г. за прекратяване на процедура за възлагане на открита обществена поръчка за избор на оператор за експлоатация и стопанисване на Регионална система за управление на отпадъците, регион Благоевград, обслужваща общините Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево. Освен това комисията връща преписката на възложителя за продължаване на процедурата.

КЗК разпорежда общината да изплати на ДЗЗД „Регионално депо – Благоевград 2019“, с участници „ЦЕНТЪР ЗА РЕЦИКЛИРАНЕ“ ЕООД, „РЕСУРС ФОНД“ ООД и „ЕКО КОМЮНИТИ“ ЕООД, направените по производството разноски в размер на 4700 лв.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *